The permanent exhibition in the former maintenance building

In 2003 a new main exhibition was opened at the Dachau Concentration Camp Memorial Site. The redevelopment of the Dachau Memorial Site was begun in 1997 by the Haus der Bayerischen Geschichte in consultation with the Comité International de Dachau and taking into account the views of the directorship of the Memorial Site. A scholarly advisory board accompanied the project. The Staatliche Hochbauamt Freising was responsible for building measures. Overall responsibility for the project was in the hands of the Landeszentrale für Politische Bildungsarbeit.

The main exhibition focuses on the fate of the prisoners. The leitmotif is the “path of the prisoners”: this refers to the path by which the prisoners came to the camp, their life in the camp, and their journey to either death or liberation. This path is plotted using the firsthand accounts and drawings of the prisoners, their biographies, but also the historical locations themselves.

Layout of the exhibition

Presentation elements

Exhibition panels